Składniki:
Biszkopt:6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
0,5 kg serka do sernika
2 galaretki (polecam cytrynowe)
1 szklanka borówek
alkohol do nasączenia ( użyłam niecałej pół szklanki nalewki z czarnego bzu ze szklanką wody. Nalewkę możesz wybrać dowolnie)
Wierzch i boki:
śmietana kremówka 30% 330 ml
1,5 łyżki cukru pudru
alkohol do zaostrzenia smaku (kieliszek)
2 śmietan-fixy
Sposób przyrządzenia:
1.O tajnikach najlepszego biszkoptu pisałam tutaj, zachęcam do przeczytania.
2. Doprowadź do wrzenia szklankę wody, zdejmij z gazu i wsyp galaretki.
3. W upalne dni dosyp dodatkowo 2 łyżeczki żelatyny. Wymieszaj wszystko do całkowitego połączenia i odstaw galaretkę do przestygnięcia.
4. Przełóż ser do miski. Tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę wlewaj do sera partiami i dokładnie wymieszaj.
5. Odstaw miskę do lodówki, aby masa trochę się ścięła co zapobiegnie rozlewaniu się jej na boki.
6. Przekrój zimny biszkopt na pół i nasącz dolny placek.
7. Tężejącą masę wyłóż na niego i poukładaj borówki. Przykryj górnym plackiem i nasącz.
8. Ubij śmietanę na sztywną masę. Następnie dodaj cukier puder ze śmietan-fixem.
9. Wysmaruj ciasto długim nożem, najlepiej zaczynając od boków.
10. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz