sobota, 21 lutego 2015

Nalewka cytrynowa



Składniki:
Jeśli potrzebujesz nalewki tylko do nasączenia ciasta proponuję zrobić ją z połowy porcji.
4 cytryny
1 litr wódki
1 szklanka miodu do nalewki, 1/4szkl. do nasączania

Sposób przyrządzenia:
1. Przygotuj słoik. Najlepiej metalowy, koniecznie ze szczelnym zamykaniem żeby alkohol się nie ulatniał.
2. Obierz cytryny ze skórki i pokrój w plastry, a te podziel na pół lub na cztery. Część cytryn pozostaw ze skórką.
3. Do miodu dolej trochę wódki i rozmieszaj. Cytryny(bez pestek) zalej pozostałym alkoholem, następnie dolej miód z wódką. Dosyp parę ziaren czarnego pieprzu. Odstaw w ciepłe miejsce.
4. Nalewka do nasączania ciasta jest gotowa. Jeśli przygotowujesz ją do innego celu, proponuję odczekać tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz