niedziela, 15 lutego 2015

Walentynkowe ciastczka + jak zrobić foremki do ciastek




Ciasteczka są banalnie proste i przepyszne. Zniknęły z talerza w przeciągu paru minut. Serdecznie polecam, są idealne na każdą okazję oraz sprawdzą się jako słodka przekąska.

Składniki:
500g. mąki
3 jajka
200g zimnego masła
niepełna szklanka cukru pudru (może być więcej, jeśli jesteś wielbicielem słodkości)
1,5 opakowania cukru waniliowego (16g w jednym opakowaniu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
zwykła mleczna czekolada

Sposób przyrządzenia:
Ciasto na ciasteczka można wyrobić ręcznie lub w malakserze. Uważam,że malakser zrobi to lepiej, szczególnie jeśli użyjecie haka do wyrobienia ciasta.

1. Do miski (lub na blat) wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz z cukrem pudrem. Następnie dodaj masło pokrojone w malutkie kostki (będzie lepiej wyrobić ciasto). Na koniec wbij jajka i wyrób ciasto.
2. Włóż lekko spłaszczone ciasto do lodówki na ok.30 min.
3. Wyjmij ciasto i rozwałkuj, podsypując mąką, na grubość ok.2mm.
4. Nagrzej piekarnik na 190C
5. Wytnij ciastka, możesz do tego użyć szklanki, foremek, puszki ( co zaraz pokażę)
6. Układaj je na na blasze wyłożonej papierem; piecz ok. 8min. ( czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika, pilnuj aby się nie przypaliły, o co dość łatwo)
7. Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ( w garnku zagotuj wodę, na nią postaw metalową miskę z czekoladą)
8. Ułóż ciastka dość blisko siebie i łyżką wykonaj esy-floresy. Czekolady nie ma być za dużo, ma być smaczną dekoracją.

Smacznego :>




 
Ciasteczka miały być prezentem walentynkowym, niestety zgubiłam foremkę w kształcie serca, wykonałam ją więc z puszki. Wycięłam z niej pasek ok.4-5 cm. (lepiej szerszy żeby można było odciąć nierówne brzegi). Zagięłam dolną część serca, a taśmą skleiłam górę. Najlepiej zobrazuje to poniższy obrazek:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz