piątek, 13 lutego 2015

Zapiekanka makaronowa



Składniki:
300g makaronu typy świderki lub rurki
2 cebule
500g mięsa wieprzowego mielonego
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 duże marchewki (można też użyć 300g pieczarek)
2 papryki
300g żółtego, startego sera
SOS:
duży ząbek czosnku
250ml śmietany 18%
2,5 duże łyżki majonezu

Sposób przyrządzenia

1. Ugotuj kluski według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
2. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na patelni. Następnie dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso będzie usmażone dodaj ketchup, wymieszaj i odstaw.
3. Paprykę pokrój w nie za dużą kostkę. Zacznij smażyć. W tym czasie obierz marchew i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Kiedy papryka będzie już delikatnie podpieczona dodaj do niej marchew. Smaż jeszcze ok.3-4 min.
WERSJA Z PIECZARKAMI:
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż.  Paprykę pokrój w paski (proponuję przeciąć te paski w połowie,aby nie były za długie) i również podsmaż.
4.Czas przygotować sos. Do miski wlej śmietanę i dodaj majonez. Czosnek przeciśnij przez prasę do czosnku, dodaj przyprawy według uznania (dodałam pieprz i oregano) Wszystko wymieszaj, najlepiej trzepaczką do jajek.
5.Ułóż następująco warstwy w naczyniu żaroodpornym:
Makaron
Mięso mielone
Marchew z papryką LUB pieczarki, na nie paprykę
Wylej sos czosnkowy
Posyp żółtym serem.
6.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na ok.15-20 min.

Smacznego :)

Zrobiłam trochę więcej zapiekanki, niż mogło pomieścić moje naczynie żaroodporne, więc ułożyłam warstwy takie same jak w naczyniu w foremkach do mufinek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz