niedziela, 8 lutego 2015

Shrek bez pieczenia :)


Składniki:

Masa budyniowa:
700ml. zielonego soku (użyłam Kubusia)
2 śmietankowe budynie bez cukru (po 40g.każdy)
cukier według uznania, ja użyłam mniej niż 1/3 szklanki

Masa śmietanowa:
300 ml. kremówki 30%
2 zielone galaretki (jedna żółta, jedna zielona też zdają egzamin)
fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru

ok 120g. okrągłych biszkoptów
ok.240g. delicji z pomarańczową galaretką

Sposób przygotowania:

1. W 150 ml soku rozmieszaj dobrze budyń. Pozostały sok zagotuj z cukrem, a następnie wlej masę budyniową. Mieszaj do zagęszczenia masy i obserwuj, czy nie robią się grudki. Odstaw do przestygnięcia.
2. Dno brytfanki lub tortownicy(użyłam o średnicy 26cm.) wyłóż biszkoptami. Przestudzoną masę budyniową wylej na biszkopty, odstaw do całkowitego wystudzenia.
3. Przygotuj galaretkę. Proponuję użyć mniejszej ilości wody (450ml.).  Studź ją, aż zacznie tężeć.
4. Ubij śmietanę kremówkę, tylko nie za długo, nie chcesz mieć masła :D
Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix i cukier puder. Następnie dodaj tężejącą galaretkę, wymiesza.
5. Na stężałą masę budyniową połóż delicje, galaretką do góry. Na nie wyłóż masę śmietanową i odstaw do całkowitego stężenia.
6. Przygotuj galaretkę(znów proponuję mniejszą ilość wody, aby szybciej zastygła). Kiedy masa śmietanowa będzie już całkowicie stężona, a galaretka zimna, ale jeszcze płynna, wylej ją na wierzch ciasta.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz