sobota, 21 lutego 2015

Tort Cytrynowy


 Bardzo prosty i przepyszny tort, którym podbijesz niejedno serce. Krem jest idealnym połączeniem słodkości i cytryny. Nalewkę do nasączania można bardzo łatwo zrobić samemu >przepis<   
Serdecznie polecam :3

Składniki:

Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy (32g)
1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia biszkoptu polecam >>nalewkę cytrynową<<

Krem:
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
niepełna szklanka cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
fix do śmietany

Wierzch i boki:
500ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru (dla amatorów słodkości polecam 4, można też nie słodzić w ogóle)
5 łyżek soku z cytryny
3 łyżki żelatyny

Do dekoracji użyłam startej białej czekolady(pól tabliczki).
Pierwszego dnia zrobiłam kisiel i biszkopt, kolejnego dokończyłam krem, ostatniego dnia wykończyłam go. Myślę,że to najodpowiedniejsza metoda, ale spokojnie można go wykonać szybciej i będzie równie dobry :) 



Sposób przyrządzenia:


Ciasto warto zacząć przygotowywać od kremu, ponieważ potrzebuje on czasu, aby zmienić konsystencję:
Krem:
1.Sok z cytryny dopełnij wodą do ok.130ml. Dodaj do tego cukier i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 4 łyżkami ZIMNEJ(nie chcesz mieć klusek) wody. Wszystko dodaj do soku z cytryny i cały czas mieszając zagotuj. Kiedy uzyskasz odpowiednią konsystencję, zdejmij z ognia, dodaj skórkę z cytryny i zostaw do wystygnięcia. Kiedy kisiel będzie zimny wstaw go do lodówki, polecam na całą noc lub chociaż na 2-3 godziny. 

Biszkopt:
1.Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2.Nastaw piekarnik na 160C(termoobieg) lub na 180C (funkcja góra-dół).
3.Oddziel żółtka i białka. W większej misce ubij na sztywno pianę z białek wraz ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaj pół cukru i mieszaj aż masa będzie gęsta i lśniąca.Nie rób jednak tego za długo, bo wytrąci się masło.
3. Utrzyj żółtka wraz z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodaj to  do ubitej piany. Dodaj aromat cytrynowy i wymieszaj delikatnie łyżką.
4.Dodaj partiami mąkę ( 3 razy). Po każdym razie delikatnie wymieszaj masę.
5.Masę wlej do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia(odrysowuję spód tortownicy na papierze i wycinam). Wyrównaj ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 40-45 min. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo ciasto upadnie! Kiedy ciasto będzie upieczone, uchyl piekarnik na 10 min. i po tym czasie dopiero wyjmij je z piekarnika. Ciasto musi być dobrze wypieczone, ale nie przypalone. Biszkopt jest dobrze upieczony, kiedy po naciśnięciu delikatnie go ręką "syczy" i podnosi się do góry.
6. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekrój je w poziomie 3 razy, aby mieć 3 blaty.


Krem:
2. Ubij na sztywno kremówkę. Pod koniec dodaj fix oraz kisiel cytrynowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Pierwszy krążek ciasta nasącz dokładnie nalewką cytrynową. Nałóż 1/3 kremu i wyrównaj. Połóż drugi krążek, nasącz i nałóż połowę pozostałego kremu. Na wierzch nałóż ostatni krążek, również go nasącz i nałóż pozostały krem, nie zapominając posmarować również boków. Odstaw tort na kilka godzin w chłodne miejsce ( odstawiłam na noc).

Wierzch i boki:
1.Żelatynę zalej 3 łyżkami wody i odstaw na 10 min. Dodaj 2 łyżki soku z cytryny i podgrzej, mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Zdejmij z ognia i bardzo delikatnie studź. Uważaj, bo żelatyna nie może być ścięta całkowicie, ale nie może również być gorąca.
2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżki śmietany i rozmieszaj. Dodaj do reszty śmietany i dokładnie wymieszaj.
3. Rozprowadź krem na torcie, najwygodniej nożem. Posyp tort wiórkami białej czekolady i odstaw w chłodne miejsce. Pycha :>


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz