piątek, 17 kwietnia 2015

Karpatka chrzestnej


Wypróbowałam wiele przepisów na karpatkę,bo to ulubione ciasto mojego chłopaka :D Ten przepis, jest zdecydowanie najlepszy.

Do pieczenia karpatki najlepiej użyć blachy, które są razem z piekarnikiem. Tak, mówię o tych płaskich blachach, na których często piecze się mięso. Wystarczy wyłożyć taką blachę papierem i rozsmarować na niej ciasto.

Wyjmij wcześniej masło,aby było w temperaturze pokojowej. Bardzo, bardzo ewentualnie można włożyć masło do mikrofali na 10sekund.

Składniki:

Ciasto parzone:
1,5 szkl. wody)
1 kostka masła ( może być trochę mniej)
1,5 szkl. mąki
7 jaj
szczypta soli

Krem:
3,5 szkl. mleka
300g masła (można mniej, jeśli ktoś nie lubi maślanego smaku )
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 kopiatych łyżek mąki pszennej (polecam Basię)
5 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka
Alkohol do zaostrzenia smaku,polecam zwykła wódkę ok 2-3 kieliszków

Sposób przyrządzenia:

Ciasto parzone:
1.Zagotuj wodę z masłem.
2.Dodaj mąkę i bardzo energicznie mieszaj.
3.Odstaw ciasto do przestygnięcia.
4.Nagrzej piekarnik do 220C.
5.Do zimnego lub letniego ciasta wbijaj kolejno jajka i mieszaj mikserem ( jest lepszy niż robot przy tego typu pracach)
6.Przygotuj blachę. Tak jak pisałam wyżej, płaską blachę do pieczenia mięsa przykryj papierem do pieczenia i rozsmaruj ciasto.
7.Włóż ciasto do piekarnika na 10 minut, potem nie otwierając go, zmniejsz temperaturę do 200C i piecz 20 min.

Krem:
1. Na małym ogniu (aby zdążyć przygotować resztę składników) zagotuj 2,5szkl. mleka i cukier.
2.Pozostałe mleko bardzo porządnie! wymieszaj z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Wlej to do gotującego mleka bardzo energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Masa będzie gęstnieć.
3.Odstaw do CAŁKOWITEGO wystygnięcia.
4.Miękkie masło utrzyj na puszystą masę ( polecam mikser, roboty kuchenne często nie robią tego dokładnie). Nie przestając miksować dodawaj partiami zimny budyń.
5. Ciasto przekroić na pół i rozsmarować masę. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz