środa, 22 lipca 2015

Biszkopt

Dobry biszkopt to nie lada wyzwanie. Próbowałam wielu przepisów dostępnych w internecie. Teraz już wiem, że ten najlepszy, to ten od babci. Jest gwarancją pysznego tortu oraz innych ciast. Warto zastąpić tym przepisem, przepisy na biszkopty podawane do poszczególnych ciast. Dlaczego? Na 90% się sparzyłam i niepotrzebnie denerwowałam. Teraz już wiem,że babcia ma zawsze racje :)
Z robieniem biszkoptu nie można się spieszyć, trzeba cierpliwie dodawać każdy składnik i czekać aż połączy się z resztą.


Składniki:
Mała blacha:
6 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Duża blacha:
8 jajek(osobno białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wiem, że wszyscy używają do biszkoptu jajek w temperaturze pokojowej. Ja i moja babcia używamy zimnych jajek z prostego powodu - piana dużo lepiej się ubija i jej sztywniejsza, a to przecież sekret pysznego biszkoptu.

Sposób przyrządzenia:

1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, w przypadku tortownicy wystarczy wyłożenie samego dna (wystarczy wyciąć kółko z papieru do pieczenia), ale nie zapomnij wysmarować boków margaryną - ciasto wyjdzie bez problemu.
2.Ubij pianę z białek wraz ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie prawie gotowa(sztywna i lśniąca) zmniejsz obroty miksera, wsyp partiami cukier. 3.Następnie pojedynczo dodawaj po jednym żółtku. Kiedy dodasz wszystkie pozwól aby połączyły się z pianą.
4.Nastaw piekarnik na 100C
5. Na koniec dodawaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.To bardzo ważne aby nie dodawać składników bardzo szybko.
6. Wstaw biszkopt do piekarnika na 45-50 minut. Zwiększ temperaturę do 160C. Nie otwieraj piekarnika! Możesz to zrobić dopiero w końcowej fazie pieczenia (minuta-dwie przed wyjęciem), aby wykonać test suchego patyczka, który polega na włożeniu wykałaczki do ciasta. Jeśli patyczek nie jest obrany w ciasto - biszkopt jest gotowy.
5. Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw biszkopt na min.30 minut, aby ostygł. Aby przekroić go na blaty musi być całkowicie zimny, polecam więc piec biszkopty dzień wcześniej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz