Składniki:
5 jajek
kostka margaryny(polecam Kasię lub Palmę)
2 łyżki kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
*margaryna musi być ciepła, w ekstremalnych sytuacjach wkładam ją czasem do mikrofali
*do ciasta wykorzystamy same żółtka
świeże lub rozmrożone owoce(możecie je już zacząć rozmrażać w nocy poprzedniego dnia)
225g śmietany 18%
jajko
2 łyżki cukru
1. Jeśli używasz mrożonych owoców, to zacznij je rozmrażać! Ja włożyłam je do miski z ciepłą wodę, którą wymieniałam co jakiś czas.
2.Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do środka suchych składników dołóż jogurt i żółtka.
3. Zagnieć ciasto. Jeśli masz czas to włóż je w reklamówki i odstaw do lodówki,ale nie jest to konieczne. Nagrzej piekarnik do 180 C
4.Wyłóż tortownicę(24cm.) ciastem i dobrze nakłuj je widelcem. Następnie rozłóż owoce według uznania, ja proponuję nałożyć ich naprawdę dużo. U mnie jest to mała torebka zamrożonych truskawek i trochę większa jagód.
5. Wymieszaj śmietanę, jajko i cukier trzepaczką do jajek. Następnie równomiernie,ale nie za dużo polać owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut.
Hej :)
OdpowiedzUsuńWklej proszę button lub link do szabloniarni. Buttony i instukcję do ich wstawienia znajdziesz o tu: http://iwillcatchyouifyoufallszablony.blogspot.com/p/wizytowki.html
Pozdrawiam,
Ariana
http://iwillcatchyouifyoufallszablony.blogspot.com/